In het hart van een kind zijn de ouders samen.

cropped-img_e9052-1-7.jpgBij kinderen uit een gebroken gezin kan er een diep schuldgevoel spelen. Ze kunnen in een loyaliteitsconflict terecht komen. In dit stuk beschrijf ik hoe je ermee om zou kunnen gaan. Het is een manier die goed werkt, maar er zijn natuurlijk vele andere wegen.

Dan ben je moeder of vader en ben je niet meer samen met de andere ouder en is er een verstoorde band.
Er is vanuit het kind onvoorwaardelijke liefde voor de ouders, voor allebei. Mag of kan dat er niet zijn, om wat voor reden dan ook, dan slaat het naar binnen. Wordt de helft van een kind ontkent en gaat het het onbewust opnemen voor de andere ouder, heel diep van binnen.

Een vader of moeder ben je. Welke ‘slechte’ of ‘goede’ dingen iemand deed, doet of nog gaat doen.

Kinderen lijken vaak op hun papa en mama. Ze hebben dezelfde trekjes en misschien dezelfde ogen, ze maken dezelfde soort grapjes en kunnen zinnetjes precies zo zeggen op dezelfde toon. Maar wat kan dat soms zeer doen… Het doet je denken aan de andere ouder, aan de pijn en het kan blokkeren. Kinderen voelen dat. Ze willen ouders geen pijn doen en kunnen zich gaan inhouden en stoppen met delen wat blij maakt.
Ik dacht dat moet toch anders kunnen.
Wat het innerlijk werk dan kan zijn is heel diep te voelen en gaan zoeken naar of je weer kunt gaan houden van de vader of moeder van je kind in hem of haar. Dat benoemen, ook naar het kind. De dingen die je ziet. Misschien de glimlach, de grapjes, de humor, de uitdrukkingen, de opmerkingen, trekjes net zoals de andere ouder dat deed.
Door de andere ouder echt in je hart nemen. Hoe moeilijk ook. Niet als geliefden, niet gezellig bij elkaar over de vloer, en ook niet met hoop om het weer opnieuw te proberen. Alleen als vader of moeder van je kind. Voor een kind is dat een verademing, zo fijn. De liefde kan er zijn, hoeven zich niet schuldig te voelen. Er kan zijn wat is. Liefde.
Hij is de vader of zij is de moeder en door de liefde die je voor het kind hebt, is er misschien zelfs een opening om dankbaarheid te voelen ten opzichte van de andere ouder voor het leven. Dat kan door een foto te bekijken waar iedereen op staat en te zeggen: Jij bent haar vader, of jij bent haar moeder en ik ben je dankbaar voor het leven van ons kind. Dat kan in het begin een enorme stap zijn, soms kan je misschien niet eens naar de foto kijken, word je misselijk of krijg je de woorden niet eens uit je mond.
Het is niet zo dat je dan overal ja tegen zegt, maar meer een soort helderheid en het lukt beter beslissingen te nemen. Een nee is duidelijk een nee en het is een ja tegen dat hij nu eenmaal vader is of zij nu eenmaal moeder is.
Als de lading er wat meer af is gegaan en je ook weer wat van de andere ouder kan houden, in je kind(eren) kan je meer genieten, er is ruimte. Daar waar het eerst kil was, is het weer wat warmer. Je ziet weer de grapjes, die trekjes, die maniertjes, maar nu geniet je ervan en kan erom lachen, het raakt je in je hart in plaats van dat je het buiten sluit. Je ziet de liefde weer stromen in de kinderen en laat het doorgang vinden. Door dat te gaan zien kun je de kille rillingen, de kriebels en zelfs de zinnen die je helemaal niet zou willen denken als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.
Dit kan een uitdaging zijn en onmogelijk lijken en voor degene die te maken heeft met conflicten, vechtscheidingen, mishandelingen en meest traumatische gebeurtenissen misschien ondenkbaar. Maar het is helend. Helend voor de kinderen en helend voor jezelf.
Zeg je onbewust nee tegen dat wat is, dan zet je alles vast.
Alles is liefde. Ook al ziet het er in de vorm soms vreselijk uit. Kan je dat zien, dan kun je anders kiezen.
De onderstroom, de stroom van liefde die alles heelt en streeft naar harmonie kan zo weer in beweging komen.

Een reactie op “In het hart van een kind zijn de ouders samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s